فهرست مطالب

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال یازدهم شماره 45 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی حیدری نیا*، عالیه مهرابی صفحات 9-34

    شعر در پی رسیدن به زیباترین نوع سخن است و شاعر از تمام ظرفیت های زبانی و موسیقیایی و بلاغی بهره می برد تا سخن خود را از منظر زیبایی شناسی به اوج برساند. زیبایی شناسی شعر در دو ساحت بیرونی، شامل زبان، موسیقی، تخیل و ساحت درونی شامل محتوا ، عاطفه و اندیشه بررسی می شود. در این میان نقش هر یک از عناصر متن در زیبایی شناسی اثر می تواند مورد توجه قرار گیرد چرا که در یک متن، تمامی اجزا و بخش ها و عناصر مختلف آن در خلق زیبایی اثر نقش آفرینند. صفتها نیز در شعر علاوه بر نقش دستوری و نحوی خود، بار عاطفی و گفتمانی و بلاغی را در جهت زیبایی اثر به دوش می-کشند پس می توان به صفت ها در یک قطعه ادبی و شعر، با توجه به نقشی که ایفا می کنند، نام هنرسازه را نهاد که به تمام عناصر شعری که در جمال شناسی متن موثرند اطلاق می شود. روش این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی است که مطالب آن از طریق کتابخانه ای جمع آوری شده است. نتایچ این تحقیق نشان می دهد خلاقیت شاعر در کاربرد صفت علاوه بر ایجاد موسیقی معنوی در شعر نو، می تواند تاثیر فراوانی در ایجاد فضای احساسی و عاطفی شعر نیز داشته باشد. همچنین با توجه به بسامد بالای میزان بهره گیری شاعران از صفت در شعر نو برای تقویت موسیقی درونی و معنوی، در کنار استفاده ایشان از شگرد ترکیب سازی و خلق صفت های مرکب ؛ بر طراوت و پویایی زبان شعری آنها در مقایسه با شعر سنتی افزوده شده است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، هنرسازه، شعرنو، صفت، دستور
  • آیت شوکتی* صفحات 35-66

    بخشی از متون ادبی در ارتباط با متن های دیگر شکل گرفته و از این حیث متن ها در دنیای خود از روابط گوناگون درون متنی و بینامتنی برخوردارند. در این میان معمولا یکی از متن ها از نظر زمانی، جلوتر از بقیه اند. بعد از سعدی، گلستان وی و شیوه بیان، مضامین، ترکیبات و تصویرهای آن مورد توجه عام و خاص قرار گرفت و سادگی، روشنی بیان و لطف سخن او سبب شد تا در میان نویسندگان به سرمشق و الگوی نویسندگی تبدیل شده و آثار گوناگونی با تکیه برآن خلق شود چنانکه بهارستان جامی در قرن نهم، پریشان قاآنی در قرن دوازدهم و خرابات فقیر شیرازی در قرن سیزدهم نمونه ای از آن نظیره هاست. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و آماری و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای در صدد است تا گلستان، بهارستان، پریشان و خرابات را از جنبه بلاغی و از بعد صنایع معنوی (تشبیه، استعاره، مجاز و کنایه) مطالعه کرده و نشان دهد که گلستان از این حیث در چه پایه ای قرار دارد تا بر اساس آن در مورد استفاده از صنایع معنوی سه نظیره دیگر قضاوت شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که بعضی ویژگی-های در هر چهار اثر مصداق داشت از جمله غلبه تشبیهات حسی نسبت به عقلی و وجود مجاز کمتر اما بعضی ویژگی ها، خصیصه اختصاصی بین گلستان و نظییره ای دیگر شمرده می شود از جمله بهارستان در وضوح و حجم متعادل تصویری و پریشان و خرابات در تصویرهای مشترک.

    کلیدواژگان: گلستان، بهارستان، پریشان، خرابات، بلاغت
  • مصطفی میردار رضایی* صفحات 67-94
    هنرسازه های ترکیبی که در مقابل صناعات منفرد قرار می گیرند، بسیار دیر و در مطالعات اخیر بلاغی کشف و معرفی شدند؛ از این رو، هنوز شناخت همه جانبه و دقیق این شگردهای نویافته به زمان و پژوهش های بیشتری نیاز دارد. یکی از انواع هنرسازه های ترکیبی، صناعت «کنایه ی استعاری ایهامی» است که تاکنون چند پژوهش در زمینه ی این شگرد آمیغی انجام شده و گونه هایی از آن مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه که به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از ابزارهای کتابخانه ای نوشته شده است، ضمن بازنگری در نام های هنرسازه های ترکیبی و تغییر و اصلاح آن ها، به بررسی یکی از گونه های هنرسازه ی «کنایه ی استعاری ایهامی» می پردازد که تاکنون به لحاظ نظری و مستقل بدان پرداخته نشده است. نیز کوشش این جستار بر آن است که با الگوبرداری از ظاهر مبحث «توان» دانش ریاضیات، بدون ایجاد تغییر در نام اصلی هنرسازه و برافزودن صناعتی دیگر به آن، دو گونه ی متمایز از یکدیگر را تفکیک کند.
    کلیدواژگان: شگردهای منفرد، هنرسازه های ترکیبی، کنایه ی استعاری ایهامی
  • شهلا آموزگار*، محتشم محمدی صفحات 95-120
    کشف شیوه های زیبایی شناختی، در شعر شاعران معاصر، با روش های گوناگونی میسر است، یکی از روش ها، شناخت شگردهای آشنایی زدایی، در فرم و ساختار است. احمد بروجردی از شاعرانی است که به همان میزان که شعرش از لحاظ محتوا، منشوری و چند لایه ای است؛ در برجسته کردن فرم و ساختار زبان هم کوشیده است . آشنایی زدایی به چند شیوه در اشعار او به کار رفته است از جمله : .آشنایی زدایی در نامگذاری تازه اشیا، پدیده ها و مفاهیم پیرامون خود؛ در انسجام و حرکت دایره ای شعر؛ درنشانه گذاری های پیوسته با استفاده از اضداد و تقابل و تناقض ها؛ در فرم نوشتاری؛ در ایجاد تصاویر تو در تو؛ در تکرار حروف در جهت ایجاد القای مفاهیم گوناگون؛ در ایجاد تصاویر تو در تو همراه با پیوندی انداموار و منسجم، تابلوهایی پر تصویر؛ در انتخاب واژگان و ترکیب تازه ی آن ها با یکدیگر، تکرار اصوات و کلمات، ایهام، تشخیص، کنایه. این پژوهش به بررسی آشنایی زدایی در شعرهای: (طرح 5، شرقی،کیستی، چهار فصل،دلتنگی، مترسک، مور، طرح 8) از دیدگاه فرم و ساختار در کتاب «جایی نه دور» پرداخته است تا توفیق شاعر را در سپید سرایی و آشنایی زدایی در این فرم دریابد.
    کلیدواژگان: احمد بروجردی، جایی نه دور، آشنایی زدایی
  • رقیه پور رستم*، لیلا عدل پرور، مجتبی صفر علیززاده صفحات 121-144

    در پژوهش حاضر، با هدف شناخت و معرفی منظومه پیر و جوان میرزا نصیر اصفهانی، برجستگی های زیبایی شناسی آن براساس نظریه نقش های زبانی یاکوبسن تحلیل شده است. یاکوبسن در به کارگیری نظریه ارتباط در ادبیات، قایل به شش مولفه ارتباطی:1 پیام (نقش ادبی) 2 فرستنده پیام (نویسنده یا شاعر) 3 گیرنده پیام (مخاطب) 4 رمز (قواعد و هنجار زبان) 5 زمینه تماس (موقعیت اجتماعی و فرهنگی) 6 مجرای ارتباطی تماس (کلمات یا اصوات) است. منظومه پیر و جوان در قرن 12 هجری در دوره زندیه نوشته شده و موضوع آن گفتگوی پیر و جوانی در موضوع غم و عشق است، بررسی آن با نظریه یاکوبسن نشان می دهد، محور اصلی فرآیند ارتباط با توجه به مناظره ای بودن منظومه از نوع ارتباط گوینده محور و فرستندمدار است، از میان نقش های ششگانه، نقش ادبی زبان به دلیل دارا بودن انواع صورخیال به ویژه در بخش اول منظومه (بهاریه) از نقش های اصلی است که به صورت رمزگان (نقش فرازبانی و نقش ادبی) در دیگر نقش های زبانی تاثیر گذاشته است و باعث زیبایی شناسی شده است به گونه ای که باید گفت منظومه در هر نقش با یک آرایه ادبی همراه است که همین امر باعث تشخص و برجستگی آن شده است.

    کلیدواژگان: میرزا نصیر اصفهانی، پیر و جوان، یاکوبسن، نقش های زبانی، زیبایی شناسی
  • سعید احمدی*، علیرضا شانظری صفحات 145-175

    هدف از این پژوهش معرفی داراب نامه و بررسی جایگاه آن در میان حماسه های منثور است. این پژوهش از آن روی در خور توجه است که ضمن معرفی ارزش های سبک حماسی ، معارف و سنت های فرهنگی اثر را بررسی و تحلیل می کند. و برخی از بن مایه های اساطیری و باورهای قوم ایرانی را که در این اثر بازتاب داشته است شرح می دهد. به طور کلی در این مقاله، مسایلی از قبیل: ویژگی های قهرمانان، ابزارهای جنگی، اشیاء ارزشمند، نبرد، عناصر طبیعت و مختصات سبکی اثر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. داراب نامه نیز همچون سایر آثار حماسی دیگر توصیفی از رشادت ها و دلاوری های پهلوانان ملی و مردمی است. با این تفاوت که درجه ملی و مردمی بودن پهلوانان داراب نامه نسبت به شاهنامه کمتر است. داراب نامه طرسوسی از نظر مختصات سبک حماسی و حتی از لحاظ توصیف عناصر طبیعت به ویژه وصف طلوع و غروب خورشید تحت تاثیر شاهنامه بوده است.

    کلیدواژگان: حماسه های منثور، داراب نامه طرسوسی، حماسه
|
  • Hadi Heidarinia *, Aliye Mehrabi Pages 9-34

    Poetry seeks to achieve the most beautiful kind of speech and poet uses all his linguistic, musical, and eloquent abilities to elevate his speech from the aesthetics point of view. The aesthetics of poetry is examined in two aspects. External aspect including language, music, imagination, and internal aspect including content, emotion, and thought. In the Meanwhile, the role of each text''s element in the aesthetics of the work can be noticed because in one text all its components and different elements have a role in the creation of work''s beauty. Adjectives in poetry, in addition to their grammatical and syntactic roles, also have emotional, discursive, and eloquent meaning in direction of work''s beauty. Therefore, adjectives in literary piece or poetry, according to the role they have, can be named as device which applies to all the elements of poetry that are effective in the aesthetics of the text. The results of this study show that the poet''s creativity in using adjective, in addition to creating spiritual music in the modern poetry, can have a great effect on the creation of emotional atmosphere of modern poetry., due to the high frequency of poets'' use of adjectives in new poetry to strengthen internal and spiritual music, in addition to their use of the technique of creating compound adjectives; on the freshness and dynamism of their poetic language in comparison with poetry Traditional has been added. Adjectives play an important role in the field of imagination

    Keywords: aesthetics, Device, modern poetry, adjective, Grammer
  • Ayat Shokati * Pages 35-66

    Some literary texts are formed in relation to other texts, and in this sense, texts in their world have various intra-textual and intertextual relations. In the meantime, usually one of the texts is ahead of the others in terms of time. After Saadi, Golestan and his style of expression, themes, compositions and images were given general and special attention, and his simplicity, clarity of expression and kindness of speech caused him to become a role model among writers and various works based on It is created as Baharestan Jami in the ninth century, Parishan Qaani in the twelfth century and the poor ruins of Shirazi in the thirteenth century are examples of such examples. The present study, in a descriptive-analytical and statistical manner and based on library studies, seeks to study Golestan, Baharestan, Parishan and Kharabat from the rhetorical point of view and from the perspective of spiritual industries (simile, metaphor, metaphor and irony) and show that What is the basis of Golestan in terms of judging the use of the spiritual industries of the other three? Findings show that some features were applicable in all four works, including the predominance of sensory similes compared to the rational and less permissible existence, but some features are considered a special feature between Golestan and others, such as Baharestan in balanced image resolution and volume And disturbances in shared images.

    Keywords: Golestan, Baharestan, Parishan, ruins, rhetoric
  • Mostafa Mirdar Rezaei * Pages 67-94
    Abstract Combined artefacts that are exposed to individual industries were discovered and introduced very late in recent rhetorical studies; therefore, more comprehensive and accurate knowledge of these new techniques still requires more time and research. has it. One of the types of composite arts is the "metaphorical-ambiguous irony" industry, which has been the subject of several studies on this mixed-use technique and its types. This descriptive-analytical study, using written library tools, reviewed the letters of the composite artifacts and modified and modified them to examine one of the artefacts. It deals with a "metaphorical-ambiguous irony" that has not yet been addressed theoretically and independently. The paper also seeks to distinguish between the two types of mathematics by modeling the appearance of the "power" of mathematical knowledge, without altering the original name of the new art and adding another craft to it. The paper also seeks to distinguish between the two types of mathematics by modeling the appearance of the "power" of mathematical knowledge, without altering the original name of the new art and adding another craft to it.
    Keywords: Single tricks, mixed art, metaphorical-ironic irony
  • Shahlaa Amuzgaar *, Mohtasham Mohammadi Pages 95-120
    The discovery of aesthetic methods in the poetry of contemporary poets is possible with various methods, one of which is to recognize the techniques of de-familiarization in form and structure. Ahmad Boroujerdi is one of the poets who, as much as his poetry is content, prismatic and multi-layered; He has also tried to highlight the form and structure of language. De-familiarization has been used in several ways in his poems, including: De-familiarization in naming new objects, phenomena and concepts around him; In the coherence and movement of the circle of poetry; In continuous markings using contradictions and contrasts; In written form; In creating nested images; In repeating letters in order to induce various concepts; In creating nested images with a cohesive and organic connection, pictures full of pictures; In the choice of words and their new combination with each other, repetition of sounds and words, ambiguity, discernment, irony. This study examines the unfamiliarity in the poems: (Plan 5, Oriental, Who, Four Chapters, Nostalgia, Scarecrow, Ant, Plan 8) from the perspective of form and structure in the book "Somewhere Not Far" to the poet's success in blank verse And find unfamiliarity in this form.
    Keywords: Ahmad Boroujerdi, not far away, de-familiarization
  • Roghayeh Porrostam *, Leyla Adlparvar, Mojtaba Safaralizadeh Pages 121-144

    In the present study, with the aim of identifying and introducing the pyr-v -jvan , Mirza Nasir Isfahani, the linguistic and rhetorical features of this work have been analyzed based on Jacobson''s linguistic theory. Jakobson has used six aspects of communication theory in literature: 1. message (literary role) 2. Message sender (writer or poet) 3. recipients (contacts) 4. codes (rules and norms of language) 5. contact fields (social and cultural status) 6. contact ducts (words or sounds). pyr-v -jvan poetry was written in the 12th century AH in the Zandieh era, and the subject of this conversation is old and young in the subject of sadness and love. A review of this work is illustrated by the Jakobson theory, The result shows: At the heart of the process of communication among the six roles is the literary role of language because of the variety of texts, especially in the first part of the poem. t has influenced other linguistic roles and has led to aesthetics

    Keywords: Mirza Nassir Esfahani, pyr-v –jvan, Jacobson, aesthetics
  • Saeed Ahmadi *, Alireza Shanazari Pages 145-175

    The purpose of this study is to introduce Darabnameh and examine its status among prose epics. This research is noteworthy because while introducing the values ​​of epic style, it studies and analyzes the teachings and cultural traditions of the work. And it describes some of the mythical themes and beliefs of the Iranian people that are reflected in this work. In general, this article discusses issues such as the characteristics of heroes, war tools, valuables, battle, elements of nature, and stylistic characteristics of the work. Darabnameh, like other epic works, is a description of the bravery and heroism of national and popular heroes. With the difference that the degree of nationality and popularity of the heroes of Darabnameh is less than Shahnameh. Darabnameh Tarsusi has been influenced by Shahnameh in terms of the characteristics of epic style and even in terms of describing the elements of nature, especially the description of sunrise and sunset.

    Keywords: Prose Epics, Darabnameh Tarsusi, epic